• English

Speedhoc RSS feed Facebook Twitter

 

Vilken klubba ska jag välja?

Det är inte alltid lätt att välja en innebandyklubba, speciellt när det finns så många. Men ett sätt hade varit att designa din helt egnaDu kan göra klubban precis som du vill ha den och till och med designa dekalen själv. Kolla in det här, Speedhoc ID.

Det finns fyra saker du bör tänka på när du väljer din innebandyklubba. 
Dessa är:
LängdFlexBladHook

length-01

• Längd

Det är viktigt att få rätt längd på klubban. För om du väljer en som är för lång kommer det att vara svårare att kontrollera bollen, som du då får för långt från dig. Om du tar en klubba som är för kort för dig, kommer din rygg inte gilla det, eftersom du då kommer att spela med ryggen onaturligt böjd.

Hur mäter man rätt längd?

När man talar om längden på klubban så räknar man inte in bladet. Så lägg till ca 15 cm för att få den totala längden på klubban.
    
Med en innebandyklubba: placera klubban framför dig lodrätt till golvet. Klubban skall nå upp en knytnäves höjd över naveln.

    Med ett måttband: mät (i cm) från golv till en knytnäves höjd över naveln. Subtrahera 15 cm av det värde du fick, för att ta hänsyn till bladet som inte ingick i klubbans längd.

flex-01

• Flex

Ju lägre flex det är, desto styvare är skaftet. En hög flex gör klubban böjs lättare.* Klubbans flex ligger vanligtvis mellan 23-35. En låg flex (en hårdare klubba alltså) är bättre för starkare spelare. När du väljer flex bör du tänka på att ju mer man väger och hårdare man skjuter, desto styvare skaftet bör din klubba ha. Medan en styvare flex är bra för skot, så är ett mjukare skaft bättre för klubbkontroll.

Klubbans flex mäts genom att lägga klubban på två punkter 80 cm från varandra och i mitten sätta en vikt. Sedan mäter man hur mycket det böjs. Det är då flex värdet i mm. Så ju mer det böjs, desto högre flex värde kommer det att bli.

blade-01

• Blad

Bladet finns också i olika styvheter. Samma regel som för skaftets flex gäller också för blad. Ett hårt blad ger ett hårt skott och ett mjukt ger en bättre bollkänsla. Det finns blad i många olika former och det är mer upp till vad som passar dig.

Men de flesta bladen kommer förböjda för bättre bollkontroll, som kallas ett blad hook.

hook-01

• Hook

Bladets hook avgör vilken sida av bladet är förböjdt. Om du håller klubban på vänster sida av kroppen, med vänster hand längst ner på skaftet bör din hook vara vänster (left). Om klubban är på höger sida när du skjuter, bör din hook vara höger (right).

Ta en titt på vårt utbud av innebandyklubbor här och välj den som passar dig bäst.
Eller varför inte designa din helt egna! Du kan göra klubban precis som du vill ha den och till och med designa dekalen själv. Kolla in det här, Speedhoc ID.

Tycker du denna guiden var till hjälp, sprid den till dina vänner.
Tycker du att vi hade kunnat ändra något i den, ger oss ett medelande om det över facebook, twitter eller mail.

Copyright © 2012 Speedhoc | Produkter | Om Speedhoc | FAQ | Kontakt | Mail: webb@speedhoc.com